CÂMPULUNG MOLDOVENESC
Câmpulung Moldovenesc, tărâmul de legendă de la poalele Rarăului !
10 MOTIVE SĂ NE VIZITEZI
1. Câmpulungenii sunt oameni plini de viață și mereu bucuroși de oaspeți!
2. Aici găsiți tradiții și obiceiuri autentice iar bundițele, catrințele și sumanele se păstrează la modă!
3. Pe masa omului de la munte ai să găsești întotdeauna mâncăruri care nu pot lăsa indiferent nici chiar și pe cel mai exigent maestru culinar!
4. Pădurile de aici încă mai dau fiori celor care străbat potecile înguste din coasta muntelui Rarău!
5. Izvoarele repezi și limpezi își urmează drumul secular, șoptind încă legenda Câmpulungului!
6. Aici s-a dezvoltat o cultură aparte a României formată pe temelia Imperiului Austro-Ungar, care a strâns la un loc un număr mare de grupuri etnice ce au trăit în armonie sute de ani!
7. Străbunii ne-au lăsat credința în Dumnezeu, săpată adânc în temelia mănăstirilor și în inimile oamenilor!
8. Îndemânarea și înclinarea spre frumos a bucovineanului a rămas dăltuită în obiecte unice de artizanat păstrate în muzeele noastre!
9. De la festivaluri de folclor, film și muzică până la întreceri de alergare, moto-sport și ciclism, avem o ofertă foarte diversă de evenimente cultural-sportive!
10. Aici iubitorii de schi își vor putea măsura puterile pe cea mai mare și spectaculoasă pârtie din Moldova!
Împrejmuit de culmi împădurite, în centrul Bucovinei românești, municipiul Câmpulung Moldovenesc se întinde astăzi pe o distanță de 14 km, în depresiunea cu același nume de pe cursul mijlociu al râului Moldova. Pe aceste meleaguri încărcate de istorie, casele țărănești, obiceiurile, tradițiile, muzeele, manifestările culturale pun în lumină o multitudine de fațete ale acestui mic colț de rai.

Turistul sosit în orașul de la poalele Rarăului, dacă va voi să cunoască ce are specific această zonă și care reflectă strădaniile și creațiile oamenilor acestor locuri în decursul existenței lor milenare, va trebui negreșit să facă un popas atât la Muzeul „Arta Lemnului”, muzeu care păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn, cât și la colecțiile particulare: Colecția Etnografică „Ioan Grămada” și Colecția Lingurilor de Lemn „Ioan Țugui”.

În aceste colecții, va descoperi felul în care lemnul a însoțit viața câmpulungenilor timp de secole, de la naștere până în lumea de apoi, felul în care pădurea le-a oferit oamenilor adăpost, hrană, bogăție și identitate. Din codrul răcoros și întunecat până în mijlocul șezătorii din casă, povestea lemnului e spusă cu unelte și obiecte nemaivăzute, cu legende și snoave, a căror magie te va purta înapoi în timp, în vremuri de mult apuse.

În continuare îi va încânta privirea prima biserică din lemn din această zonă, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“ ridicată în anul 1751. Pe locul vechii biserici din lemn, între anii 1855-1857 s-a înălțat actuala biserică, sfințită la 5 mai 1858.

Odată ajuns în centrul orașului, se poate odihni în parcul central, clătindu-și privirea în apa fântânii arteziene, construită în anul 1898 cu ocazia aniversării a 50 de ani de domnie a împăratului Austriei, Franz Joseph I, precum și contemplând Biserica „Sfântul Nicolae“.

În continuare, luând pas cu pas centrul urbei, nu poate să nu remarce Monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul“, operă a artistului Ion Jalea, care stă strajă primăriei municipiului din anul 1978.

Tot în centru îi va încânta privirea clădirea fostei primării, construită în anul 1863 ca urmare a Înaltei Încuviințări din 6 noiembrie 1860 a împăratului Franz Joseph I, care a servit drept Palat municipal în aceea vreme, iar de va face câțiva pași în amonte va contempla Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domului “, a cărei piatră de temelie a fost pusă la 20 iulie 1908.

Mai apoi, la doar câțiva kilometri distanță, va descoperi descoperi peisajul magic, de poveste al Masivului Rarău, cel care reprezintă epicentrul turismului din zonă. De oriunde ar fi privit, se dezvăluie ca o cetate impunătoare, fortificată cu ziduri sure și argintii înălțându-se din verdele pădurilor din jur, ca o apariție ireală și de basm. În mijlocul acestei cetății se înalță semețe, turnurile de strajă ale „Pietrelor Doamnei”.

Tot atât de renumite prin frumusețe și dimensiuni sunt și Cheile Moara Dracului, fiind cele mai frumoase și mai bine păstrate chei din întreaga zonă.

Iar la final, unul dintre locurile care îl vor lăsa fără cuvinte este Codrul Secular Slătioara (care face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO), supranumit și „Catedrala de Lemn a Rarăului” datorită copacilor seculari și atmosferei sacre pe care o emană. O plimbare printre acești titani ai naturii, unii având sute de ani, îl va purta într-o lume desprinsă din basme.

Am încercat să dezvăluim treptat frumusețile acestui tărâm, cu sentimentul neputinței de a exprima în cuvinte măiastra creație a naturii și a mâinii omului în decursul timpului. De aceea spunem simplu : Hai la Câmpulung !!
g_v0ygn3rqa35805yw920rp72o1.jpg
g_18vyg4gcib8rvkn8fskszdlsi.jpg
g_6jriyfi5cc8dcst0ukbcw8b8t.jpg
g_a0yxsvkkz11jcxersxp47nxjj.jpg
g_610q3gbdhrx2mh1y4kimtzlqz.jpg
g_7ehg7fkhjj652tis2o8pdos3j.jpg
g_v5az57v0g1doetvcipjlwy21q.jpg
g_wwnkze6eh635tufs8djcfq78q.jpg
g_nw81ckulbpbccls6bvm1z3utc.jpg
g_3jm9m3m4fycpo36xhe3qvtbm4.jpg
g_0cm8ra3gdfwtmgqoptjcrossh.jpg
g_tsr53mfv34fhuhxmhkj7tfwef.jpg
g_c3tn2lrhgph8mlwtc3mupchwd.jpg
g_fxhx4vg2r2xnim5d5vlzp28lv.jpg
g_pdb5vxdso5y214dsynyk05i2b.jpg
Social Media