MARAMUREȘUL ISTORIC
ȚARA MARAMUREȘULUI – MARAMUREȘUL VOIEVODAL
Imaginați-vă un loc în care simplitatea, autenticitatea, frumosul, bunătatea oamenilor și credința în Dumnezeu au creat un loc sfânt - Țara Maramureșului. Aici, oamenii locului își iau energia și mulțumirea sufletească din munca pământului, din conexiunea cu natura, cu animalele, din arta meșteșugurilor cu tradiție, din purtarea cu mândrie a portului popular și din legătura sacră cu divinitatea.

Despre Maramureș putem spune că este un adevărat colț de Rai, un tărâm aparte în care tradițiile, cultura, obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie de fiecare generație în parte.

În Maramureș, din iubire pentru natură, pentru Dumnezeu și din respect pentru valorile primite moștenire de la străbuni, oamenii au creat adevărate punți între trecut și prezent. Aici, și timpul trece mai domol, îndemnându-ne să ne bucurăm în tihnă de adevăratele elemente de care avem nevoie pentru a fi fericiți: natură, sănătate și iubire.
Călătoria în Maramureș este cu siguranță o întoarcere în timp. Cu ale sale patru țări – Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Lăpușului, județul Maramureș abundă în atracții și servicii turistice unice și autentice, care îmbină tradiționalul cu modernul, fiind astfel o destinație care se pliază cu ușurință pe preferințele oaspeților de pretutindeni.

Țara Maramureșului este în jumătatea nordică a județului Maramureș, cunoscută și sub denumirea de Maramureșul Istoric sau Maramureșul Voievodal.

Fermecați de cultura și istoria bogată, de frumusețea portului popular și a folclorului autentic, de peisajele care adesea te lasă fără suflare, mii de turiști aleg să calce pragul Țării Maramureșului în fiecare an.

Dacă încă stați pe gânduri și nu sunteți convinși să vizitați Maramureșul, înseamnă că nu ați aflat de bunătatea și ospitalitatea maramureșenilor - gazde de soi, pregătite mereu să își primească oaspeții cu brațele deschise, în odăile gătite de sărbătoare, cu bucate alese pe masă, gata să vă spună cele mai frumoase povești despre istoria și cultura locului.

Este greu să vorbim despre un top al atracțiilor din Maramureș, însă un lucru este cert: în orice colț vă vor purta pașii, veți fi fermecați de frumusețea locurilor, de munți, văi, păduri și râuri, de simplitatea oamenilor a căror blândețe se citește pe chip și în gesturi, de bogăția culturală, de sfințenia cu care oamenii păstrează și azi tradițiile moștenite de la străbuni.

Pentru a vă purta în lumea magică a Țării Maramureșului vă putem da câteva exemple de obiective musai de vizitat: Cimitirul Vesel, Muzeul Satului Maramureșean, Mănăstirea Bârsana, Mocănița de pe Valea Vaserului, Cascada Cailor, Muzeul Țărăncii Române, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, Lacul Albastru, Lacul Bodi, satul Breb, satul Săcel, municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, la care putem adăuga și monumentele înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO și peisajele de o frumusețe ireală, care completează ireproșabil oferta turistică a destinației noastre.

Iubitorii de drumeții vor descoperi în Maramureș cele mai frumoase trasee turistice. Indiferent că decideți să o luați la pas, într-o plimbare lejeră în care să descoperiți viața satului maramureșean sau pe un traseu turistic, veți descoperi o parte din Raiul maramureșean: pajiști cu flori, dealuri înverzite, faună și floră care te îndeamnă să le descoperi și să redescoperi liniștea sufletului și a minții.

Pentru a fi mai aproape de natură puteți alege drumețiile pe traseele turistice, unde veți descoperi adevărate comori naturale. De la peisaje montane spectaculoase, la păduri dese și râuri cristaline. Printre cele mai frumoase drumeții în munții din Maramureș enumerăm: Cascada Cailor, Creasta Cocoșului, Vârful Igniș, Pasul Prislop, Vârful Pietrosu, Cheile Tătarului, Pietrosul Rodnei.

Experiența culinară este cea mai importantă parte atunci când ajungeți în pitorescul Maramureș. Gastronomia maramureșeană este o adevărată artă, iar moroșenii știu cel mai bine cum să ”potolească foamea”. Mămăliga cu brânză și jumări, colăceii și cozonacii, pâinea făcută în cuptor, plăcinte, pancove, tocănițe, sarmale, caltaboșul, toba, piftia și zama caldă sunt printre cele mai bune mâncăruri din Maramureș, la care se adaugă, la fiecare masă, câte un pahar din nelipsita horincă.

Maramureșenii trăiesc în deplină armonie cu natura. Aici, arta meșteșugurilor tradiționale, precum olăritul, țesutul, prelucrarea lemnului sunt transmise cu sfințenie, din generație în generație, pentru că dacă este un lucru pe care maramureșenii îl prețuiesc din tot sufletul, acela este moștenirea culturală pe care au primit-o de la bunii și străbunii neamului.

Vă invităm să explorați toate acestea, dar și multe alte comori turistice, la noi acasă, în Maramureș! Oamenii, tradițiile, traiul domol și frumusețea acestor locuri în ansamblul lor vă vor face să vă îndrăgostiți de acest ținut minunat.
g_jfa3yykwbyak9xigyg52p80zy.jpg
g_0cpbi8l6bc2nqwesgiwgvfn4i.jpg
g_h20vsxg51dbprmir2h7lq722m.jpg
g_j81krvfjsy2t3fv5u00p9l3m2.jpg
g_0p6bgy3dc5jhdd1k0ejlrmhdk.jpg
g_9nxv0y43cyyl189lqogp88pnj.jpg
g_5gboz1p52iy9xriah8twbencj.jpg
g_en1zxu4u69ve69ooyfvrh3rte.jpg
g_k7smcj8xu26whbhhyfa2agqxw.jpg
g_13rxlm4io09zgzi9lhqh3pfdx.jpg
g_cj68c8i8mnxlcuwanjxh4y5by.jpg
g_27b4pxsri8ejc4dg6vi7s6gbs.jpg
g_zl05c965p4pxumsxe3fcskskz.jpg
g_iftt376q9b2gprz8ci4cc82qt.jpg
g_qu5oh3wp8153gjfulv59dcvkr.jpg
Social Media