NEAMȚUL ISTORIC ȘI PITORESC
Neamțul istoric și pitoresc
Neamț este locul unde se regăsesc toate miturile fundamentale şi cele mai multe dintre legendele românilor. Mitul mioritic şi al zburătorului, al întemeierii, cel al jertfei şi al creaţiei, pentru că Neamţul, deloc întâmplător, este cel mai evocat tărâm românesc în paginile literaturii noastre și universale.
Simboluri spirituale și tradiționale, spațiu sacru al vechilor daci, leagăn al etnogenezei române cu multe legende și mituri, cu o istorie și rădăcini care fac referire la cea mai strălucită și mai studiată civilizaţie preistorică a Europei, aparţinând Complexului Cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie, un târăm al satelor mănăstirești, al muntelui sfânt Ceahlău, al „Mării dintre Munți”, al oamenilor primitori, cu mult farmec, al zimbrilor celebri în toată lumea sunt doar câteva motive de a porni într-o călătorie la Neamț.
De ce Neamț? Doar călătorind în acest spațiu, veți descoperi de ce acest ținut este atât de special și impresionant.
Destinaţie Turistică de Excelenţă la nivel european, Neamțul este, în prezent, una dintre cele mai ofertante destinații din România, prin istoria şi tradiţiile impresionante, atractivitatea peisajelor, obiectivele turistice, evenimentele culturale și oportunitățile de agrement.

În Neamț, „Împărăţia de piatră” a Cheilor Bicazului este ispita irezistibilă pentru cei ce iubesc încleştarea cu muntele, Cheile Şugăului au cel mai lung traseu montan de Via Ferrata din România, lacurile sunt cunoscute ca paradisul lebedelor și al rațelor, muzeele înfățișează colecții remarcabile. Tot aici, Cuejdel este lacul cu aspectul unei păduri înecate, cu numeroase trunchiuri care străpung luciul apei, poate cea mai „fotogenică” frumusețe a Neamțului, vestită și dincolo de hotarele țării.

Neamțul este destinația unde arta populară ocupă un loc aparte. Ca să vă convingeți, este suficient să pătrundeți în impresionantul muzeu Nicolae Popa sau în spațiul copilăriei universale de la Humulești, Casa Memorială Ion Creangă, cel mai iubit povestitor al românilor. Tot la Neamț, veți putea afla cum meșterii populari dau viață personajelor lui Creangă sau cum reușesc să transmită mai departe fiecare meșteșug și tainele lui.

Cetatea Neamț poate fi bucuria oricărui turist, care descoperă aici monumentul medieval de mare valoare din timpul voievodului Ștefan cel Mare și istoriile dintre zidurile sale care vorbesc de numeroasele asedii de-a lungul timpului.

Neamțul face legătura cu importante rute culturale și istorice, străbătute de pelerini încă din timpuri imemorabile, către vechi mănăstiri și biserici, care impresionează prin arhitectură, măiestria cioplitului în lemn sau prin iconografia variată și deosebită care le înfrumusețează. În Neamț și-au lăsat amprenta renumiții pictori români Nicolae Grigorescu și Nicolae Tonitza, alături de alții care au creat opere de valoare, dar al căror nume s-a pierdut în negura timpului.

Și poate la fel de interesant vi se pare să descoperiți că Athosul României este la Neamț, prin Zona Romsilva – Parcul Natural Vânători-Neamț, care adăpostește peste un sfert din speciile de plante din România și unde viețuiesc în jur de o mie de călugări și maici în cele șase mănăstiri și 10 schituri aflate în zonă, satele monahale de la Văratec și Agapia reprezentând împreună cea mai mare așezare monastică ortodoxă din întreaga lume. Zona denumită sugestiv „Peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț” a fost inclusă în anul 2021 pe lista indicativă pentru patrimoniul UNESCO al României.

Toți domnitorii moldavi au lăsat în Ținutul Neamțului urme de neșters, astfel că aici găsiți cele mai multe mănăstiri din țară și 537 de monumente istorice, edificii foarte vechi, lăcașuri de cult, numeroase muzee şi case memoriale, ce dețin colecţii de mare valoare, unele datând din anul 1210, cum este Mănăstirea Neamț, considerată „Ierusalimul Ortodoxiei Române”.
g_46pinmxiai3l9m5rnnj73k5n4.jpg
g_eg1p9sb7tb9tzha6y7mvpgd8o.jpg
g_v9iirw36i1zlcc24f9g9u15vn.jpg
g_4t0j7lunh4qyggh5gz18f3u8e.jpg
g_1bte4u29i5oykgpg4bfcdfbzr.jpg
g_zdeftht30xb858piuyuo4946p.jpg
g_8x9xf9fuyhk6swtp1vcg05zx8.jpg
g_ntokwuvnvm2l9qcof7mc07vqs.jpg
g_pawh7397likaw1wc3llhke0fd.jpg
g_aup4rficxadqan3jcw00kilv5.jpg
g_np3zpkv2f0o6d22vion456na0.jpg
g_5840zz7pte1c6l1l1shhnfsht.jpg
g_ibkas1mhmevfon756vx6llhe3.jpg
g_5vemda2kjkulyaqef9m2nrz8q.jpg
g_n5cc393mi95ox83d409aoxj3g.jpg
Social Media