GEOPARCUL UNESCO ȚINUTUL BUZĂULUI
Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului
Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care se mândrește cu două distincții importante: sit UNESCO și Destinație Europeană de Excelență. Este un teritoriu ce cuprinde elemente de interes geologic, ecologic, arheologic, istoric şi cultural de importanță mondială.
Ținutul Buzăului este cunoscut pentru atracțiile sale naturale: Vulcanii Noroioși, Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focurile vii de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Pădurea Lacurile Bisoca, cât și pentru cele culturale: Așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Casa Memorială Vasile Voiculescu.
Una dintre strategiile aplicate în teritoriu este dezvoltarea turismului alternativ, de descoperire și explorare. O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, aici poți explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale.
Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este un teritoriu de dezvoltare sustenabilă, complet rural, care se găsește în zona de curbură a Carpaților, la tranziția dintre dealuri și munți.
Întinzându-se pe o suprafață de 1036 km2, aici poți explora tainele naturii și ale pământului, misterele istoriei și farmecul culturii locale.
Ținutul Buzăului se mândrește cu două distincții importante: în anul 2022, Geoparcul Ținutul Buzăului a fost recunoscut ca sit UNESCO și în 2012 a fost desemnat Destinație Europeană de Excelență la categoria Turism rural, în cadrul proiectului EDEN, lansat de Comisia Europeană.
În Ținutul Buzăului există nenumărate atracții naturale: Vulcanii Noroioși, Focurile vii - flăcări naturale care ard aproape neîncetat, Grunjul de la Mânzălești sau cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 mil de ani, Trovanții – acele pietre cu tot soiul de forme bizare, cunoscute ca Moși și Babe, Muntele de sare cu unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, Platoul Meledic, Chihlimbarul - o piatră semiprețioasă, rășina fosilizată a unor copaci din trecutul planetei noastre, Așezările Rupestre - vestigii spectaculoase sculptate în piatră de o populație misterioasă cândva în antichitatea târzie și locuite mai târziu de călugării creștini.
O zonă ca Ținutul Buzăului are multe comori ascunse, ce pot fi descoperite vizitând Muzeul Chihlimbarului - unic în țară sau GeoGate.
Aici a luat naștere o cultură unică, ce e încă vie și poartă tradiții și stiluri de viață ancestrale. Printre locurile care transmit esența și autenticitatea Ținutului se numără Centrul de artă Aluniș, care organizează șezători cu localnicii pentru reînvierea tradițiilor și Zestrea Bisoceană, hub țărănesc care pune accent pe păstrarea tradițiilor zonei: cusut, țesut, opincărit, șezători tradiționale.
Ținutul Buzăului se mândrește și cu oameni talentați, ale căror eforturi de a păstra și transmite tradițiile au fost apreciate la nivel mondial, primind titulatura de Tezaur Uman viu UNESCO Amelia Papazissu (țesături în păr de capră) și Mircea Micu (instrumentist și unul dintre puținii creatori de instrumente muzicale din țară).
În Ținutul Buzăului se află un teritoriu numit blue zone - o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei. Acest exponent al longevității din Mânzălești se datorează păstrării unui stil de viață sănătos, încă profund legat de ritualurile agricole și de tradiții vechi.
Gastronomia locală se remarcă printr-o tradiție culinară bogată, cu preparate autentice, transmise din generaţie în generaţie și realizate după reţete străvechi. Specialitățile fanion ale regiunii sunt cârnații de Pleșcoi, babicul, ghiudemul și pastrama de oaie.
Tot ce are deosebit din punct de vedere gastronomic, turistic și cultural Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este cuprins și în Ruta Degustă Geoparcul, inclusă în Programul România Atractivă.
g_5kdphqghsd3i2qui194kk6svt.jpg
g_0v0h79r3eskfy909nu0v20n8e.jpg
g_nf6bbkhtg48krt7tgtd4du3ql.jpg
g_978ll45zm7pc7x4qofphafydy.jpg
g_24g8fmpn48j633bszk6eqsrgl.jpg
g_704cxjyz42hp88p5uosi0t2fu.jpg
g_h3slxx9yea19qzkefoj9zbppj.jpg
g_wykrt634vzrzwzjeeq957tqv2.jpg
g_64ty9h9qwdy9jyhwf3qlt194i.jpg
g_a3akn2nopv2cb1ixu2vxm0obs.jpg
g_bfsbqm4lah0ct8fk0zzjokb90.jpg
g_hvfpxewr5x5ng4rxmcs2uk5zz.jpg
g_7oa3lmyg1p99cd8a2rx6ho9p9.jpg
g_xt2e7jddozzy8oy4sp3954y98.jpg
g_xc6chkybpnk47i0hyz6l1l8uz.jpg
Social Media