CULELE DOLJULUI
Culele Doljului- o privire in trecut, comori slefuite pentru viitor!
Culele Doljului, târâm cu istorie si tradiție, invită la o călătorie prin istoria, arhitectura, arta și gastronomia zonei, oferind acces la moștenirea culturală, la tradiții, promovând un turism cultural durabil.
Principalele elemente de patrimoniu cultural, cu important potențial turistic sunt:
- Cula Izvoranu-Geblescu, din localitatea Brabova și Cula Cernăteștilor, din localitatea Cernătești, care adăpostesc colecții etnografice, de artă populară, găzduind evenimente culturale în spațiile expoziționale și în perimetrul extern al acestora;
- Cetatea geto-dacică de la Voița, punctul ”la Cetate”, amplasament la 1 km de satul Brabova, datată secolul I p.Chr;
- Biserica ”Sf.Voievozi”, din satul Brabova, datată 1885;
- Biserica ”Sf. Nicolae” din satul Cernătești, datată 1820.
Culele, renovate de către Consiliul Județean Dolj cu fonduri europene, prezintă importanță la nivel de turism cultural, fiind vizitate de la inaugurare, in septembrie 2023, si pana azi de peste 3700 de vizitatori.
Culele Doljului, târâm cu istorie si tradiție, invită la o călătorie prin istoria, arhitectura, arta și gastronomia zonei, oferind acces la moștenirea culturală, la patrimoniul cultural, material și imaterial, la tradițiile zonei, promovând un turism cultural durabil cu implicarea comunității locale.
Principalele elemente de patrimoniu cultural local, cu un important potențial turistic sunt:
- Cula Izvoranu-Geblescu, din localitatea Brabova și Cula Cernăteștilor, din localitatea Cernătești, oferă vizitatorilor acces la colecții etnografice și de artă populară, găzduind evenimente culturale organizate în spațiile expoziționale și în perimetrul extern al acestora;
- Cetatea geto-dacică de la Voița, punctul ”la Cetate”, amplasament la 1 km de satul Brabova, datată secolul I p.Chr;
- Biserica ”Sfinții Voievozi”, din satul Brabova, datată 1885;
- Biserica ”Sf. Nicolae” din satul Cernătești, datată 1820.
Cele două cule au fost salvate recent de către Consiliul Județean Dolj prin proiecte de renovare derulate cu fonduri europene. Proiectele au fost intens apreciate atât în literatura de specialitate, fiind prezentate în revista Igloo, cât și la nivel arhitectural, arhitectul Sever Mitrache fiind premiat în cadrul Trienalei Naționale de Restaurare 2022 la Categoria Monumente din mediul urban si rural – construcții civile cu proiectul Restaurarea, consolidarea si promovarea monumentului istoric „Cula Izvoranu-Geblescu”. Culele au fost vizitate de la inaugurare, în septembrie 2023, și până în prezent de peste 3700 de vizitatori, aici organizându-se și evenimente culturale de amploare cum ar fi festivalul Film în sat.
Culele prezintă importanță la nivel de turism cultural prin prisma unicității și a faptului că au fost martori ai faptelor istorice care au determinat apariția acestui tip de construcție. Tip de locuință fortificată medievală răspândită în Peninsula Balcanică, cele mai nordice exemplare se află pe teritoriul românesc, în Oltenia și Muntenia. Cele mai multe cule românești datează din secolul al XVIII-lea și au fost construite pe fondul stării de nesiguranță, determinată de pătrunderea bandelor de jefuitori de peste Dunăre până prin 1820.
Cula românească pare să se distingă de cele balcanice prin existența ultimului nivel deschis, în forma unui foișor sau belvedere și, deși prezintă numeroase caracteristici de apărare și elemente de fortificație, îmbracă o formă de expresie arhitecturală și artistică de un farmec aparte, devenind o sursă de inspirație pentru stilul neo-românesc.
Culele Doljului sunt amplasate în Regiunea Sud-Vest Oltenia caracterizată preponderent de patrimoniu, cultură și tradiții, în județul Dolj, bogat în patrimoniu cultural imaterial, format din obiceiuri moștenite din străbuni, folclor, meșteșuguri tradiționale (costume populare, ouă încondeiate, icoane pe lemn și pe sticlă, ceramică, etc.), gastronomie tradițională- un ținut foarte pitoresc. cu istorie și tradiție. care așteaptă să fie descoperit și apreciat.
g_la5vn6zz5kfyjah5v67a2q5va.jpg
g_l3vdhlzwg187g17ul8jcb6k0m.jpg
g_11dkuh2c0f2hcsockso4gekyb.jpg
g_uyq4w23qzi9tkwvo3sndt4z8v.jpg
g_739dnt9yqx89lfghpzhalyyrn.jpg
g_ot8gkbqz3srk39446ec06bibq.jpg
g_kshws2a4nrtiawg8i7kkhfvqj.jpg
g_5swjqax7ura3vak5qtb997sm4.jpg
g_gk3bk7oje7gjxfidm29xzth56.jpg
g_aba7iyoo8xchn0k2q6nla10kw.jpg
g_fft2zb7wp48z3do29chzuoz7t.jpg
g_90ucqq2j5ar53mvqap5f9aq70.jpg
g_x7ikq8c0bq1212igz6lj7eym1.jpg
g_cyefr881f2v8jkr07x2xaz4t7.jpg
g_733mwvlyxp1d4dsk9w824eo93.jpg
Social Media