ȚINUTUL BABEI VRÂNCIOAIA - TĂRÂMUL UNDE ISTORIA ÎNTÂLNEȘTE LEGENDA
Ținutul Babei Vrâncioaia - tărâmul unde istoria întâlnește legenda
Dacă vă hotărâți să faceți o călătorie pentru a degusta unele dintre cele mai bune vinuri din România şi pentru a vă bucura de peisaje de poveste, atunci trebuie să vă rezervați o călătorie în Vrancea, tărâmul unde istoria întâlnește legenda.
După cum spune legenda, numele de „Vrancea” vine de la cel al „Babei Vrâncioaia”, mama a șapte feciori chipeși și viteji care și-a trimis cei șapte feciori să lupte alături de domnitorului Ștefan cel Mare pentru a-l ajuta într-unul dintre războaiele duse împotriva turcilor. Drept recompensă pentru vitejia lor, domnitorul le-a dăruit șapte munți cu dorința de a alcătui un ținut care să poarte numele de „Ţara Vrancei”.
Odată ce păşiți peste graniţa de intrare în Valea Putnei, pe acest tărâm încărcat deopotrivă de legendă şi de istorie, unde în fiecare an, pe 6 august, România îşi aminteşte de eroismul soldaţilor care au căzut în Primul Război Mondial, strigând cu tărie : „Pe aici nu se trece!”, trebuie să vizitați cele patru mausolee construite din respect pentru eroismul soldaţilor căzuţi pe meleagurile vrâncene la Mărăşeşti, Mărăşti, Soveja şi Focşani.
Dintre acestea patru se remarcă Mausoleul de la Mărăşeşti, unul dintre cele mai maiestuoase şi impunătoare monumente din Europa ridicate în cinstea eroilor Primului Război Mondial.
Dar Vrancea nu este doar locul unde s-au desfăşurat unele dintre cele mai importante bătălii pentru independenţa României, ci şi locul unde, în anul 1859, a fost înfăptuită Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Și cum în anul 1482 Ştefan cel Mare a stabilit Râul Milcov drept hotar între Muntenia şi Moldova, în secolul al XIX-lea, râul a fost considerat de către unionişti ca un simbol al Unirii dintre Muntenia şi Moldova din anul 1859.
Călătorul ce se decide să vină în Vrancea poate asista în zona de munte a județului la atelierele de sculptură sau micile ateliere individuale ale meşterilor populari care confecţionează măştile şi păpuşarele de caş. În folclor întâlnim deseori pomenit sunetul de bucium, dar astăzi el se aude rar în munții noștri. Puțini sunt cei care mai știu că, odinioară, semnalele de bucium erau singurele metode de comunicare între cătune atunci când locuitorii acestora erau în primejdie, când veneau turcii sau tătarii. Și totuși în comuna Nistorești sunt și astăzi câțiva bătrâni făuritori și sunători din bucium, dar și un grup de tineri care învață cum se fac buciume și cum se cântă din ele.
Cei mai vestiți meșteri populari din Vrancea sunt însă de departe cei din Nereju, creatori de măști populare din tată-n fiu. Dintre ei, Șerban Terțiu este atât de faimos și de priceput, încât în anul 2019 a fost declarat de Ministerul Culturii „tezaur uman viu“. Comuna vrânceană Nereju este singura localitate unde supraviețuiește unul dintre cele mai vechi ritualuri mortuare din zonă – Chipărușul. Obicei probabil geto-dacic, bazat pe principiul regenerării, al reînvierii naturii și sufletului, Chipărușul a fost practicat din perioada precreștină în zona rurală vrânceană, în regiunile de munte. Astăzi Chipărușul mai este jucat doar de bătrânii satului, dar speranța stă într-un grup de tineri care învață tradițiile cu scopul de a le duce mai departe.
Tot în Munții Vrancei, celebri pentru faptul că aici a cules Alecu Russo balada Miorița, se păstrează și datina plecării în transhumanță – Boteitul oilor – obicei pus în practică de sătenii din Negrilești în ziua în care sărbătorim Sfinții Constantin și Elena.
Şi dacă toate acestea v-au trezit interesul de a vizita acest tărâm de legendă, vă aşteptăm în Țara Vrancei pentru a descoperi frumuseţi ce nu pot fi descrise în cuvinte.
g_kkpfxm3xropkpng063g6lfcur.jpg
g_or84yje1eudzxdm4v7c4ch0m3.jpg
g_vubwzvimk69vh70fgr9fx2chy.jpg
g_lfrkqtl0w2laeeddl180wrmez.jpg
g_l0a0si9gxpepm3yswo0utjq7j.jpg
g_lv6dbr1jp9qwvmio5yjk10t2d.jpg
g_l28ripu1zyrct9nanjnk6upw4.jpg
g_l4vqp5zb6yph3nr2v2048fajn.jpg
g_c5bqngqe5hcedtvt5k4ahvoqx.jpg
g_aem8hxcwe93vw0lpivum0prit.jpg
g_9rn4fi538r3s66aohtrt5bgwo.jpg
g_6zg7gyg3gp54yb4gw072oish2.jpg
g_1lbypykvp11qnvbzb9ixx5h6v.jpg
g_0zshivsciusbfmjcz2he460ir.jpg